2008. november 7., péntek

A sorozatról




A szökés eredeti alapötlete – hogy egy férfi szándékosan börtönbe vonul, hogy kiszökhessen onnan – Paul Scheuring egyik kolléganőjében merült fel. Bár Scheuring jó ötletnek tartotta, eleinte nem tudta elképzelni, miért tenne bárki is ilyet, vagy hogy hogyan válhatna ebből életképes tévéműsor. Később kitalálta a tévesen elítélt testvér és az összeesküvés történetét. Ezután nekiállt a történet és a szereplők kidolgozásának.

2003-ban bemutatta az ötletét a Fox Broadcasting Companynek, de elutasították, mert a Fox nem bízott egy ilyen műsor hosszú távú lehetőségeiben. Ezután több másik csatorna is elutasította. A műsort Scheuring később 10 részes minisorozat formájában kívánta megalkotni, mely állítólag felkeltette Steven Spielberg és Bruce Willis figyelmét is, a minisorozatból azonban nem lett semmi. Az olyan főműsoridős sorozatok sikerét követően, mint a Lost és a 24, a Fox meggondolta magát, és 2004-ben vállalta, hogy támogatja a sorozatot.

Az első évad nagy részét az illinois-i Joliet börtönben vették fel. 2002-es bezárása után a Joliet börtön A szökés Fox River Állami Fegyintézetének állandó díszletévé vált. Itt vették fel a Lincoln cellájában, a gyengélkedőn és a börtönudvaron játszódó jeleneteket. A rabokat elszállásoló cellákat külön építették fel úgy, hogy három szinten helyezkedjenek el egymás fölött, a Joliet börtönben található eredeti cellák ugyanis két szinten helyezkedtek el és kisebbek voltak. A külső jelenteket az Illionis állambeli Chicago, Woodstock, és Joliet körüli területeken vették fel. A külső helyszínek közt volt még a chicagoi O'Hare reptér és Toronto.
A második évad forgatása 2006. június 15-én Dallasban kezdődött meg, ahol vidéki és városi környezet is a forgatócsoport rendelkezésére állt a közelben. Olyan, Dallas 30 perces körzetén belüli helyszíneket választottak, mint Little Elm, Decatur vagy Mineral Wells, ezek a helyszínek különböző amerikai városokat helyettesítettek.



Érdekességek:

A börtönigazgatót játszó Stacy Keach több hónapot töltött az angliai Reading Börtönben kokaincsempészésért az 1980-as években. Annak a börtönnek az igazgatója szolgált mintául a szerephez.
Sarah Wayne Callies volt az első, akit a producerek meghallgattak Sara Tancredi szerepére és egyben ő lett az első fontos szereplő. Vele ellentétben Wentworth Miller (Michael Scofield) és Dominic Purcell (Lincoln Burrows) az utolsók közt csatlakoztak a főszereplőkhöz. Millert a forgatás megkezdése előtt hat nappal választották ki, Purcellt pedig csak három nappal előtte.
Sok jelenetet John Wayne Gacy sorozatgyilkos volt cellájában vettek fel.
A villamosszéket nem használják kivégzések elsődleges módjaként Illinois államban, ahol a sorozat játszódik. Eredetileg Lincoln számára méreginjekció szerepelt a forgatókönyvben, a nagyobb sokkhatás kedvéért azonban a villamosszék mellett döntöttek. A sorozatban bemutatott villamosszék eredetileg kivégzésekhez készült, de már nem használják. A sorozat sikere arra késztette a producereket, hogy újraértékeljék a későbbi évadok cselekményét. Paul T. Scheuring, a sorozat írója és vezető producere úgy nyilatkozott, hogy „a sikerrel jönnek a kérdések a harmadik évadról, így most úgy állítjuk be az első két évadot, mint a »trilógia« első fejezetét”.
A szökevények által használt menekülési útvonal valóban létezik a filmezésre használt börtönben. Néhány rabot játszó statiszta valóban raboskodott a Joliet börtönben.
Franciaországban más a sorozat főcímdala, ott egy francia rapszám megy az eredeti hangszeres zene helyett. Ez a FOX és a francia M6 csatorna megállapodásának köszönhető, amivel a művész és a sorozat népszerűsítését akarták elérni. A második évad Subdivison című részében Michael Scofield megemlít egy weboldalt, a EuropeanGoldFinch.net-et, ami létező weboldal, és a FOX tulajdonában van. Ezen a weboldalon az utolsó hozzászólás: „The bag still have the bag”. Ez az az üzenet, amit Sucre írt a 2. évad 19. részében. A mondat magyarul ennyit tesz: "A Zsebes mindent bezsebelt”. Ez a szójáték onnan ered, hogy angolul Zsebest T-Bagnek szólítják (mivel a neve Theodore Bagwell), és ő lopja el a utahi pénzt.

Nincsenek megjegyzések: